Klassisk grytstek på fransyska serveras med smörad skysås, lingonsalsa och potatsipuré
Ingredienser
- 1,5 kg fransyska
- Smör till stekning
- 5 morötter
- 3-4 schalottenlökar
- 2 lagerblad
- 7 dl kalv eller oxbuljong
- Salt och peppar
- SÅS
- Avsilad sky från steken
- 1 liter kalvbuljong
- 1 msk ljus soja
- Majsmjöl till redning
- 50 g smör
- Salt och peppar
- PURÉ
- 2 kg potatis
- 4 dl mjölk
- 50 g smör
- Salt och peppar
- SALSA
- 3 dl frysta lingon
- 3 dl finhackat syrligt äpple
- 1 dl finhackad rödlök
- 1 dl finhackad persilja
- 2 msk socker
Gör så här
Salta och peppra fransyskan runt om.Stek köttet till fin färg runt om i en stekgryta. Tillsätt slantad morot, skivad lök och lagerblad. Slå på buljong och låt puttra på låg värme ca 2 timmar under lock. Köttet ska bli riktigt mört och innertemperaturen ska vara 75 grader.
Ta upp köttet och låt det vila under folie.
Sila av skyn, tillsätt buljong och soja, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Red av såsen till önskan konsistens och vispa sedan ner smöret.
Skala och koka potatisen mjuk, häll av vattnet och mixa sedan ner mjölk och smör. Smaka av purén med salt och vitpeppar.
Blanda samman ingredienserna till salsan. Rör så sockret löser upp sig.